Kylätalo Pääkauppa – yksi euro ja tuhansia talkootunteja

Kylätalo Pääkauppa on vuonna 1943 rakennettu Hailuodon Osuuskaupan (myöhemmin Arina) keskikylän myymälärakennus. Myymälätoimintaa rakennuksessa oli 1990 vuoteen saakka, jolloin osuuskauppa siirtyi uusin tiloihin keskemmäksi kylää.  Kauppaan liittyy paljon perinteitä. Siellä myytiin kaikkea ruokatavaroista vaatteisiin ja kirjoihin asti. Kauppa on ollut luotolaisten tapaamispaikka, monien työpaikka ja melkein kaikkien nuorten kesätyöpaikka. Rakennuksesta tehtyjen kuntoarviointien jälkeen kunta päätti myydä rakennuksen yhdellä eurolla. Tekninen lautakunta oli myöntänyt rakennukselle purkuluvan 16.3.2006. Hailuoto-seura pisti kaiken yhden euron varaan ja osti talovanhuksen Hailuodon kunnalta 13.5.2008. Tontti vuokrattiin kunnalta 30 vuodeksi.

Hailuoto-seura ryhtyi historiansa suurimpaan koitokseen ja päätti kunnostaa vanhan arvokkaan rakennuksen. Korjaustyöt aloitettiin vuonna 2008. Hanketta rahoitti Nouseva Rannikkoseutu ry (EU-rahoitus). Tukea saatiin myös lukemattomilta yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja yhteisöiltä heidän antamallaan työpanoksella, tavara- tai rahalahjoituksella. Korjaustyö ei olisi toteutunut ilman heidän panostaan.

Korjaustyöt saatiin päätökseen EU-hankkeen suunnitelman mukaisesti syksyllä 2012, mutta vielä jäi paljon tehtävää. Kuluvan vuoden aikana talo kalustetaan. Edessä on joskus katon kunnostus. Talohan ei, vanhan viisauden mukaan, tule koskaan valmiiksi, niin kuin ei elämäkään ja eikä saakaan tulla. Aina täytyy innostua uudelleen, korjata, ehostaa, tehdä muutoksia, taistella ajan hammasta vastaan. Olemme avoimia uusille ideoille ja toimijoille.

Pääkauppa on kunnostettu hailuotolaisten yhdistysten, yritysten, taiteilijoiden ja käsityöläisten sekä vapaamuotoisten harrastusryhmien kokoontumistilaksi, taiteilijoiden ja käsityölästen näyttely- ja myyntitilaksi. Toivomme, että rakennus palvelisi saaren asukkaita kokoontumistilana ja saarella vierailevien mielenkiintoisena käyntikohteena. Kylätalo on kunnostettu meille kaikille.

”Kohde on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja edustaa komealla tavalla aikaansa maalaistaajamaan sovitettuna liike-asuintalona.  Rakennus muodostaa kirkonkylän keskusraitin alkupään visuaalisen fokuksen ja viestii yhdessä pihan makasiinirakennuksen kanssa kaupallisten rakennusten historiasta Hailuodossa.

Rakennus edustaa oman aikansa tasokasta puurakennustekniikkaa: muun muassa massiiviset perustukset, hirsirunko, betonitiilillä katettu satulakatto.” (arkkitehti Ilpo Väisänen 24.10.2008).

Kylätalo Pääkauppa hirrellä 2008

Kiipesimme vuonna 2008 päätyovesta, Ilpo Väisänen, Kari Tikka, Anneli Karsi ja Tuula Isola, kummitustaloon. Se oli surkeassa kunnossa, mustanpuhuva talovanhus tuulen ja sateen armoilla. Talo oli jäänyt tyhjilleen 1990, huolto oli laiminlyöty, vesi ja sähkö katkaistu, ulkolaudoitus ja portaat purettu jo vuonna 2000. Sisätiloissa oli talon kuntoa arvioidessa kovakouraisesti rikottu lattiaa ja kattoa, kaikkialla lojui purkujätettä ja rojua. Itketti. Korjausrakentamisen asiatuntijoiden mielestä sen sijaan talo edusti komealla tavalla aikansa tasokasta puurakennustekniikkaa, hirsirungon puuosissa vauriot olivat kohtuullisen pieniä verrattuna moneen paljon nuorempaan puurakennukseen. Rohkaistuimme ja aloitimme työt. Vielä nyt vuonna 2013 nuo kuvat mustasta talosta, jota ei halunnut edes nähdä ohi ajaessaan, hätkäyttävät.

Kuvat: Kari Blomster

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/hailuotose/domains/hailuoto-seura.fi/public_html/updates/concrete5.6.3.5_remote_updater/concrete/core/libraries/view.php:984) in /home/hailuotose/domains/hailuoto-seura.fi/public_html/updates/concrete5.6.3.5_remote_updater/concrete/core/libraries/view.php on line 657

An unexpected error occurred.

mysqli error: [1054: Unknown column 'isScheduled' in 'where clause'] in EXECUTE("SELECT jID FROM Jobs WHERE isScheduled = 1 ORDER BY jDateLastRun, jID")

< Back to Home